cubaism.com hotels - rezervišite hotel bilo gde na Kubi
English Español Français Русский Português Türkçe بهاس ملاي Cрпски Slovenščina Deutsch Dutch Hrvatski Italiano 한국어 日本語 简体中文 Український Polski României Latvijas Čeština عربى
Glavna Stranica :: Hotels :: Moj Nalog :: Potrošacka Korpa
Turistički Vodič - Granma, Kuba
Ova mlada provincija je ime dobila po jahti Granma, koja je doplovila do Kube noseći Kastra, Če Gevaru i ostale revolucionare.

Glavna obeležja ove provincije su veličanstvene planine Sierra Maestra, najveći planinski venac na Kubi, kao i bistro, plavo Karipsko more i plodne ravnice ispresecane rekom Cauto. Ove prirodne lepote kao i više od 40 arheoloških nalazišta i više od 60 pećina su od skora zaštićene od strane UNESCO-a.

Granma provincija je poznata i kao kolevka kubanske nacije - njena vrednost je ogromna u istorijskom i kulturnom smislu. Ovo se najprimetnije ogleda u glavnom gradu ovog regiona, Bayamo. Medju tradicionalnim običajima ove regije je i dan Nacionalne Kulture, 20 oktobar, način odavanja počasti prvoj kubanskoj himni.

Hotele koje bi preporučili su svakako Granma Marea del Portillo. Plaže su poznate po svom tamnom pesku. Možete otkriti čari Kaja Blanko (Cayo Blanco), mesta sa očaravajućim morskim dnom, kao i El Guafe, prirodni rezervat. Najpopularnije su planinarske ekskurzije.

Granma se graniči na severu sa provincijom Las Tunas i Holguinom, na zapadu sa zalivom Guacanayabo, na jugu je Karipsko More a na istoku Santiago de Cuba.
Bartolome Maso
Bartolome Maso je mesto gde je planira kamp ukoliko imate nameru da se popnete na sam vrh planine Turquino (Turkino).
Bayamo
Bayamo je glavni grad provincije Granma, koja ima izuzetan značaj u celokupnoj istoriji Kube. Iz ove provincije je faktički krenula borba protiv diktatora Batiste, u njoj je ubijen Jose Marti (Hoze Marti), otac moderne Kube, u njemu su kubanski najveći i najznačajniji nacionalni parkovi itd...

Sam grad Bajamo odiše ležernom atmosferom. U središtu grada je Parque Cespedes, gde je spomenik Carlos Manuelu de Cespedesu. Na severnoj strani parka je Ayuntamiento, tačka sa koje je general Cespedes proglasio nezavisnost Kube od Španije.

Uveče, skver podseća na organizovanu uličnu zabavu sa stotinama žitelja skockanim za ugodjaj. Masovno se konzumira roskitas (rosquitas), lokalni slatkiš koji se pravi od manioke.
Jiguani
Jiguani (Higuani) je mesto koje se nalazi na jugu Kube u provinciji Granma.
Manzanillo
Manzanillo (Manzanijo) je važna industrijska luka za izvoz šećera. Noću se čuju svakojake forme bogatog muzičkog nasledja Kube. Grad je relativno miran. Arhitektura je kolonijalna sa mavarskim uticajima. U centru se nalazi i spomenik Cespedesu, jednom od lidera borbe kubanaca za nezavisnost od Španaca u devetnaestom veku.
Niquero
Ovo mesto je savršeno za ljubitelje prirode jer nudi više nego što se očekuje. Možete istraživati pećine, roniti skoro do dna, posetiti nacionalni park Desembarco del Granma (iskrcavanje sa broda Granma) i naučito štošta o običajima kubanskih indijanaca.
Playa Marea del Portillo
Marea del Portillo (Marea del Portijo) je najvažnija turistička destinacija u provinciji Granma.

Čuvena plaža istog imena se nalazi u podnožju planinskog venca Sierra Maestra na jugoistočnom delu Kube. Prepuna je živopisnog, egzotičnog crnog peska i prostire se na preko 2 kilometra dužine. Nedaleko od plaže, na putu za Santiago de Cuba, naići ćete na predivna pogled na Pico Turquino, najveći planinski vrh na Kubi.

Takodje, blizu plaže se nalazi i nacionalni park Desembarco del Granma (Iskrcavanje sa broda Granma), koji je zaštićen od UNESCO-a. Živopisni vodopadi El Salto su na samo dva sata vožnje od Marea del Portillo plaže.

Potom, samo 500 metara od plaže je Cayo Blanco, mala pritoka koja se smatra idealnim mesto za romantike i ljubitelje zalaska sunca.

Ukoliko ste ronilac, nedaleko od plaže se nalazi mesto gde možete naći potopljenu staru galiju sa 36 topova i djuladi.

Ako ste smešteni u bilo koji hotel na plaži Marea del Portillo, na sjajnom ste mestu da otkrijete čari Cayo Blanco pritoke kao i podvodne lepote marine.
Viramas
Viramas
Turistički Vodič po Provincijama Kube
Prodaja u Velikoj Britaniji :: Audrey :: +44 20 7498 8555 ili 0800 298 9555
SAD & Prodaja u Kanadi :: Jeffery ili Bastien :: Besplatno 888 361 9555
Turistički Centar Havane :: Idelsis :: +53 7 863 9555
(manje od 10 dana)
Dizajn uradjen od Bizloco eTravel System koga kontroliše Cubaism Ltd za cubaism.com
Cuba
© 2012 Nigel Hunt - All Rights Reserved.