cubaism.com hotels - rezervišite hotel bilo gde na Kubi
English Español Français Русский Português Türkçe بهاس ملاي Cрпски Slovenščina Deutsch Dutch Hrvatski Italiano 한국어 日本語 简体中文 Український Polski României Latvijas Čeština عربى
Glavna Stranica :: Hotels :: Moj Nalog :: Potrošacka Korpa
Turistički Vodič - Santiago de Cuba, Kuba
Istočna provincija Santiago de Cuba (Santiago de Kuba) je jedna od najkršnijih delova Kube. Njenim pejzažem dominira planinski venac Sierra Maestra (Sijera Maestra) koji se pruža od grada Nikero (Niquero) blizu zaliva Gvakanajabo (Guacanayabo) na zapadu, pa sve do istoka do grada koji nosi isto ime kao i ova provincija.
Baconao Park
Baconao Park, lociran u istočnoj provinciji Santiago de Cuba, predstavlja idealnu formulu razonode sa kombinacijom prirodnih lepota.

More, planine i lokalne legende su na raspolaganju svima koji se odluče da provedu odmor u ovom delu kubanskog arhipelaga.

Tradicije ovog kraja su stare koliko i sama Kuba. Ime ima koren u indijanskom jeziku jednog od plemena koje je živelo u tom predelu. Legenda pominje čarobno drvo zvano "bacona", koje je bacilo čari na mladog Indijanca i poklonilo mu dar da svira magičnu muzika kroz morske školjke, talenat koje je drvo preuzelo kad je mladić preminuo.

U samom parku sve je endemično - počevši od tipičnog seoskog domaćinstva (campesino), preko slamnatih koliba (bohio) do nameštaja i klasične kubanske stolice (taburetes). Ceo doživljaj se može upotpuniti sa jahanjem konja i posetom ostacima stare francuske plantaže kafe.

Arhivske ruine, rezidencije čak i kolonijalno groblje neprekidno vam odaje atmosferu istorije i mističnosti.

Baconao ima takodje i veliki akvarijum koji omogućava turistu da se upozna sa karipskim morskim životom. Delfini i foke će pružiti nezaboravnu zabavu vama i vašoj deci. Nedaleko je i trideset metara dugačak tunel gde se može videti riba u svom prirodnom habitatu.

Jedna od atrakcija Baconao Parka je i Muzej Transporta koji ima stalnu izložbu od preko 2000 minijaturnih vozila, zajedno sa izlaganjem klasičnih marki automobila.
Caleton Blanco
Caleton Blanco (Bela Laguna), kao što samo ime kaže, je predeo gde ima tušta i tma peščanih laguna. Plaže u kraju su kratke i uvučene, samim tim stvaraju lagunu i čini pejsaž prelepim. Sve lagune karakterište kolosalne strmine planine Sierra Maestra sa bokova.
Chivirico
Chivirico (Čiviriko) je živopisno selo sa oko 15,000 stanovnika na južnoj obali Kube na oko pola sata vožnje od Santiago de Cuba. Po ceo dan se mogu čuti ulični prodavači koji svojim glasovnim marketingom prodaje kojekakve lokalne specijalitete u kolicima koje izgledaju kao kolica za kokice.

Pored hotela Los Galeones i Brisas Sierra Mar postoji još jedan egzotični, mali, ostvrski hotel Cayo Dumas sa samo dve sobe na samo par kilometara od Chivirico mesta.
Contramaestre
Grad i opština Contramaestre (Kontramaestre) se nalazi na glavnoj magistrali na pola puta izmedju velikih gradova Santiago de Cuba i Bayamo. Čitava opština broji oko sto hiljada stanovnika.

Samo ime Contramaestre znači nadzornik ili glavni čovek fabričkih radnika. Medjutim, reč je ovde u upotrebi kada je otkrivena "glavna" pritoka reke Cauto i nazvana reka Contramaestre..

Da bi došli do hotela Villa El Salton preporučujemo da uzmete prilično oronuli, ali živopisni (skoro asfaltirani) put iz grada Contramaestre.
El Cobre
Osamnaest kilometara zapadno od grada Santiago de Cuba nalazi se selo El Cobre (El Kobre) gde nema ničega od preteranog značaja, osim crkve koja datira iz sedamnaestog veka. Putujući kroz ovaj predeo naići ćete na decu koja prodaju "dijamante", što su ostaci minerala Pirita iz obližnjeg rudnika.
La Mula La Plata i Las Cuevas
La Mula se nalazi kod ušća reke La Mula (poznate kao i Rio Turquino) na kubanskom južnoj obali, nekih 120 kilometara zapadno od Santiago de Cuba grada. Odatle se uzdiže planinski venac Sierra Maestra na nekih 1974 metara nadmorske visine. Južno od La Mule je Kajmanska Brazda, najdublja provalija u Karipskom moru. Na dnu ove brazde su najdublji vulkanski ventili i "crni dim".

Ali na samo 15 metara dubine i na 30m od obale La Mule, ronioci će biti iznenadjeni olupinom starog španskog broda u izvanrednom stanju.

Reka La Plata (Rio la Plata) je dobila ime po istorijski značajnom naselju La Plata koje se nalazi na samo ušću. La Plata predstavlja i mesto gde su pobunjeničke snage Fidela Kastra odnele prvu značajniju pobedu nad vojskom diktatora Batiste. To je ovekovečeno u današnjem muzeju Museo de la Plata. Sačuvane su i kolibe u kojima su obitavali tadašnji pobunjenici i do kojih se može doći pešačenjem.
Santiago de Cuba Grad
Santiago de Cuba, kubanski drugi grad po veličini, je vrlo vruć, brdovit, neki put i iscrpljujući grad ali je i u isto vreme zavodljiv i lagan. Sagradjen je na nekoliko susednih brda, gleda na ogroman zaliv s jedne strane, a sa druge se lagano uspinje ka čuvenom planinskom vencu Sierra Maestra, što ga čini definitivno jednim od najživopisnijih kubanskih gradova. Bučne, raznim bojama ukrašene ulice se prostiru gore-dole uz brda. Sve voda ka centru grada i šetnja njima predstavlja pravi užitak.Santiago poseduje izuzetnu živost sa svojim prvenstveno mulato stanovništvom (mešavina evropljana i afrikanaca) koji su prijateljski raspoloženi. Razlog za to su muzika i ples.Santiago de Cuba ima dosta toga da ponudi posetiocu. Mnoštvo interesantnih muzeja, zdanja i mesta, uključujući Moncada kasarnu (mesto začetka kubanske revolucije), muzej Emilio Bacardi, katedrala, zamak Morro itd...

Segundo Frente
Segundo Frente is a small municipality in the Santiago de Cuba Province of Cuba and Mayarí Arriba is its main town.

This municipality was created after the territorial organization of 1976. Its name refers to the Second Eastern Front «Frank País», a combat front in the Cuban revolution, created on 11th March 1958; it receives its name from Frank País, a student leader and evangelical leader in the Cuban revolution.

Segundo Frente borders north with the municipalities of Mayarí and Sagua de Tánamo (in the province of Holguín), east with El Salvador (in the province of Guantanamo), south with Songo-La Maya and west with San Luis, the latter municipalities of the province of Santiago de Cuba.

The main economic activity of the municipality is agriculture, mainly the production of coffee, vegetables, citrus fruits and other fruit trees. It has educational institutions aimed at all student levels, from early childhood to technical schools, professionals and a municipal university centre; health services of medium and high complexity; cultural and recreation spaces. It has spaces dedicated to the practice of several sports disciplines such as baseball, basketball, boxing, volleyball, athletics, and tennis, among others.

This municipality is slowly opening to tourism thanks to the opening of Hotel Horizontes Segundo Frente in December 2018.
Siboney
Ovo je popularno mesto kod kubanaca i zgodno je za nova poznanstva i sklapanje prijateljstava. Obližnja plaža je od crnog peska, ne previše zavodljiva. Okolna brda se u prošlosti krila pobunjenika protiv diktatora Batiste.
Sigua
Nekih dvadesetak kilometara istočno od grada Santiago de Cuba nalazi se mesto Sigua, vrlo popularno medju kubancima. Ovde vam je zagarantovana srdačna dobrodošlica. Lokalno stanovništvo će vam se ponuditi da ulovi i spremi za večeru svežu ribu za samo nekoliko dolara.
Turistički Vodič po Provincijama Kube
Prodaja u Velikoj Britaniji :: Audrey :: +44 20 7498 8555 ili 0800 298 9555
SAD & Prodaja u Kanadi :: Jeffery ili Bastien :: Besplatno 888 361 9555
Turistički Centar Havane :: Idelsis :: +53 7 863 9555
(manje od 10 dana)
Dizajn uradjen od Bizloco eTravel System koga kontroliše Cubaism Ltd za cubaism.com
Cuba
© 2012 Nigel Hunt - All Rights Reserved.